navigatie overslaan
Collin Veijer

Racen in Barcelona, fietsen in Staphorst

  • 3 minuten leestijd
  • 3081 x bekeken

Collin Veijer is 18 jaar, geboren en getogen in Staphorst en verblijft sinds twee-en-een half jaar veelal in Barcelona. “Omdat alles in mijn leven draait om motorracen, is Spanje de perfecte plek om te trainen en te wonen. Ze hebben er geweldige banen om op te racen. Maar eerlijk is eerlijk; ik ben toch liever in Staphorst dan in Barcelona.” De Grand Prix motorcoureur vertelt over zijn passie en zijn roots.

Snelheid of kalmpjes aan? “Snelheid, natuurlijk! Toen ik een kleine jongen was van vier jaar, zat ik al op een Mini Bike. Mijn vader en ooms waren motorcoureurs net als hun ben ik gek van deze sport . Als kind draaide het om racen met mijn vrienden. Ik werd lid van motorclub AMBC in Staphorst, de grootste motorclub van Nederland. Toen bleek dat ik echt talent had voor de motorsport, werd het serieuzer. Daarom verblijf en train ik nu al twee jaar veel in Spanje. Iedereen is hier gek van motorracen. De banen, de race-cultuur; dit is de perfecte plek om te trainen om wereldkampioen te worden.”

Ambitieus of ik zie wel wat het wordt… "Ambitie! Ik keek altijd op naar de mensen die wereldkampioen werden. Dat wilde ik als kind al bereiken. En ik ben aardig op weg!” (Op de dag dat we Collin Veijer spraken stond hij vlak voor de Moto3 Grand Prix, in Mugello, Italië. Daar pakte hij de zesde plek. Een week later kwalificeerde Collin zich als vierde in Duitsland en reed hij in de race zelfs even aan de leiding) “Ik heb talent voor de motorsport, dan lijkt het erop dat alles vanzelf gaat. Maar ik werk er hard voor. Ik train veel zodat ik sterker en sneller wordt. Belangrijk, want dan ben je minder snel moe in een race. Ik zit dus veel op de fiets, doe aan cardio en train mijn brein zodat ik supersnel kan reageren.”

Geloof in jezelf of opkijken tegen idolen? “Ik kijk niet snel tegen iemand op, ik ga uit van mijn eigen kracht. Hoewel: Max Verstappen, dat is wel een voorbeeld hoor. En niet omdat hij zo ontzettend goed racet. Wel omdat hij als drievoudig wereldkampioen zo normaal en leuk is. Dat spreekt me aan. Dat hij zijn familie dichtbij zich houdt, is ook een voorbeeld voor mij.”

Wedstrijdspanning of altijd kalm? “Ik zit nu in Italië, vlak voor een Grand Prix weekend. Maar spannend? Nee, totaal niet. Ik verheug me erop, heb er zin in. Ik weet wat ik moet doen, wat er op de baan moet gebeuren en dat ga ik doen.”

Racen in Spanje of fietsen door Staphorst? “Beide vind ik even mooi. Het mooie aan fietsen door de omgeving van Staphorst is fantastisch: de natuur, de boeren, de stront die je ruikt. Daar lekker keihard tussendoor fietsen, is genieten en geeft me rust. Net als Staphorst. Ook een lekker rustig dorp waar lekker weinig verandert. Ik reis over de hele wereld en verblijf voor mijn trainingen veel in Barcelona. Dat is natuurlijk een ontzettende bruisende stad. Maar als ik kon trainen in Staphorst, dan doe ik dat net zo lief. Waarom? Daar woont mijn familie! En zoals ik al zei dat het is toch het gezelligst.”

Collin Veijer maakte in 2023 zijn debuut als Grand Prix coureur in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap bij het LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP team.****

Volg Collin Veijer zijn carrière via deze website en social media kanalen.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?