navigatie overslaan

Fotograaf Jaco Hoeve: “Staphorst heeft ontelbaar veel mooie plekjes”

  • 4 minuten leestijd
  • 1922 x bekeken

Wanneer je doof bent en gaat voor het zelfstandig ondernemerschap kies je niet voor de gemakkelijke weg. Fotograaf Jaco Hoeve volgde zijn passie en werd een actief ondernemer. Zijn mentaliteit past perfect bij Staphorst: hard werken, behulpzaam zijn, niet klagen en samenwerkingen opzoeken. Ook is Jaco trots op Staphorst. Je maakt hem niet gelukkiger als hij vroeg in de ochtend - bij zonsopkomst - door de prachtige natuur in de nabije omgeving kan wandelen.

Jaco is doof geboren en als zoon van een basisschool directeur wist al snel iedereen in Staphorst wie hij was. Jaco wist zich van jongs af aan te passen in een maatschappij waarin gecommuniceerd wordt door middel van praten en horen. Naast een dovenschool ging Jaco altijd een dag in de week naar het reguliere onderwijs. Dit zou hem later van pas komen. “Ik zie het doof zijn zeker niet een als een handicap, ik ben heel gelukkig”, begint Jaco. “Ik ben dankbaar dat ik doof geboren ben. Wanneer iemand plotsdoof wordt is dat veel lastiger. Ik ben gewend om met horende mensen te communiceren. Met goed opletten en kijken kom je heel ver.”

Jaco begon in de bouw, maar kon tijdens de crisis niet meer aan werk komen. Jaco zit niet graag stil en kreeg een tip om iets met zijn hobby fotografie te gaan doen. “Zo kwam ik op het idee om mijn eigen bedrijf te starten. Ik ben zo’n negen jaar geleden naar de KVK gegaan. Het was in het begin best even lastig, want het was ook crisis. Maar ik merkte al snel dat Staphorst zeer ondernemend is en dat mensen bereidt zijn om elkaar te helpen. Als ondernemer ontmoet ik veel mensen en kom ik op veel verschillende plekken. Zo blijf ik leren, dat vind ik zo mooi aan mijn vak.” Door mond-tot-mondreclame en later social media kreeg Jaco steeds meer werk dat onder andere bestaat uit bedrijfsreportages, architectuur, trouwerijen en gezinsfoto’s. “In mijn vrije tijd is mijn grootste passie landschapsfotografie. Ik ben graag in de natuur. Ik vind het heerlijk om bij zonsopgang te fotografen. Het ‘gouden uurtje’ is voor mij het mooiste moment van de dag. In Staphorst ben ik helemaal op de juiste plek, want we hebben hier zoveel mooie landschappen om te fotograferen.”

Jaco kent het gebied op zijn duimpje. Wanneer hem gevraagd wordt naar welke plek hij iemand mee zou nemen die Staphorst niet kent is hij duidelijk: “Dickninge! Een prachtig landgoed waar je heerlijk kan wandelen. Daar heb ik mijn vrouw ook voor het eerst mee naar toe genomen. In het voorjaar bloeit daar de holwortel, een heel bijzonder plantje die je maar zelden ziet in Nederland. Bij Dickninge zijn er duizenden. Maar Staphorst heeft zoveel mooie zandweggetjes en plekjes. En denk ook aan het bos bij de Zwarte Dennen, daar kan je uren wandelen. Overal is er wel wat. Wanneer ik bijvoorbeeld naar Zwolle moet rij ik het liefst via de Lichtmis. Dan kom ik langs de boerderijen van Rouveen; prachtig!”

Er zijn volgens de fotograaf ook wel vooroordelen over Staphorst die niet waar zijn. “Een mooi voorbeeld vind ik het blauwe aan de onderkant van de Staphorster boerderijen. Mensen denk dat het te maken heeft met een zwaar geloof. Dat is onjuist. Het is puur een bouwtechniek tegen het regenwater, zodat de boerderijen niet vies worden. Want we houden van schoon in Staphorst. Ik zou zeggen: kom gewoon eens kijken!”, zegt Jaco.

Jaco weet als vader en daardoor ervaringsdeskundige goed te vertellen waar toeristen met een gezin in Staphorst het beste naartoe kunnen gaan. “Ik zou de Zwarte Dennen met de bosvijver kunnen aanraden. Daar is ook een prachtig belevingspad. Kinderboerderij Samenzoo is mooi opgezet met heel veel verschillende diersoorten. Bij de museumboerderij leer je alles over het Staphorst van toen en nu. Tevens is er daar van alles te doen voor kinderen.”

Als Jaco gevraagd wordt naar zijn dromen en ambities heeft hij niet veel bedenktijd nodig: “Ik hoop nog zo lang mogelijk foto’s te mogen maken. Kijken door mijn lens en mensen, natuurlijk of bouwprojecten vastleggen vind ik geweldig. Daarnaast hoop ik ooit een eigen studio te hebben, waar ik portret- en productfotografie in kan doen. Nu moet ik altijd een ruimte huren. Het opbouwen en afbreken kost veel tijd. In ons nieuwe huis – dat we aan het bouwen zijn – hoop ik deze studio te realiseren. Maar het allermooiste blijft toch om buiten te fotografen. Ja, je kan zeker zeggen dat ik trots ben op ons gebied en dat ik trots ben om een Staphorster te zijn!”

Website Jaco Hoeve Fotografie

Wat vind je van de informatie op deze pagina?