navigatie overslaan

Boswachterij Staphorst

Dierenparadijs

Roofvogels tussen de toppen van de bomen door zien scheren? Sporen van de das ontdekken? Oog in oog met een ree komen te staan? In de boswachterij Staphorst is het allemaal mogelijk. Dit bos, in het gebied tussen Zwolle en Meppel, trekt als een magneet dieren en planten aan. En de boswachterij heeft meer dan bomen alleen. Vennen herinneren aan de tijd dat hier turf werd gewonnen, en heideveld de Vier Bergen geeft een goed beeld hoe de omgeving er voor de aanleg van het bos uitzag. Geen wonder dat de reeën, dassen en roofvogels de boswachterij met veel andere dieren moeten delen. Wie weet kom je tijdens een wandeling in dit magnetische bos ook nog adders, hagedissen, sperwers, spechten of de vos tegen.

Ontginningsbos

Aan het einde van de 19e eeuw kwam het besef dat we in Nederland meer en betere bossen nodig hadden voor hout. De huizenbouw moest doorgaan, kachels moesten blijven branden en er moest snel en veel hout komen voor het stutten van de mijngangen in Limburg. Daarom is in 1899 Staatsbosbeheer opgericht. Het doel was om de woeste stuifzanden omzetten naar een nieuw bos. Deze boswachterijen – zoals ook in Staphorst - noemen we ontginningsbossen. Tegenwoordig tellen ook natuur en recreatie mee. Het bos wordt daarom op een zo natuurlijk mogelijke manier beheerd. Daarbij streeft Staatsbosbeheer naar variatie in soort en leeftijd. Gevarieerd, natuurlijk bos is erg in trek bij dieren. Het bos wordt afgewisseld met vennen en heidevelden. In het noorden is nog een aantal vennen te vinden waar tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw turf werd gewonnen. In het noordoosten ligt ‘De Vier Bergen’. Dit grote heideveld geeft een goed beeld van hoe de omgeving er ten tijde van de aanleg van het bos moet hebben uitgezien.

Natuurcamping De Dassenburcht

Natuurkampeerterrein Dassenburcht gelegen aan de Vijverweg 5 in Punthorst is van Boswachterij Staphorst. De natuurcamping ligt omringd door bomen en biedt voor ieder wat wils. Zoek een kampeerplek in één van de rustige hofjes aan de rand van het bos, of kampeer op het open veld rondom de speeldassenburcht met waterpomp. Als het warm is plons je zo zwemplas De Zwarte Dennen in die je op loopafstand van het kampeerterrein vindt. En om je verblijf op natuurkampeerterrein Dassenburcht nog aangenamer te maken, staat er sinds kort een fris en nieuw sanitair-gebouw.

Recreatieterrein De Zwarte Dennen

Het kloppend hart van Boswachterij Staphorst is Recreatieterrein De Zwarte Dennen wat onder andere over een recreatieplas met zandstrand en ligweides, geweldige wandelroutes en uitdagende mountainbike route beschikt. Wil je alles weten over de mogelijkheden van Recreatieterrein De Zwarte Dennen? Dan raden we je aan om deze pagina te lezen: Recreatieterrein De Zwarte Dennen

Contactgegevens

Boswachterij Staphorst