navigatie overslaan

De Veldschuur

Ontdekken – Ontmoeten – Ontspannen

De Veldschuur is opgericht om jong en oud graag te leren over de natuur en cultuur van natuurgebied de Olde Maten. Denk aan lessen geven aan basisscholen in de regio, maar er worden ook publieksactiviteiten georganiseerd. Denk aan het oogstfeest, midwinterhoorn, Olde Maten event en de Nacht van de Nacht, een landelijk evenement waar aandacht wordt gevraagd voor de lichtvervuiling. Het ontmoeten gebeurt met elkaar in het authentieke gebouw en erf dat is geschikt is voor lezingen, vergaderingen, familiegelegenheden of bruiloften. Het is mogelijk om de Veldschuur te huren voor verschillende gelegenheden. Ontspannen doe je door de rust te ervaren in het natuurgebied de Olde Maten. Wandel over het erf of in de Olde Maten. Geniet van wat de Veldschuur te bieden heeft.

Ontstaan

De Veldschuur is gelegen aan de Wijkweg 2 in Rouveen. Op deze plek stond vroeger een grote schuur waar stadsboeren uit Hasselt gezamenlijk hun vee lieten staan. Op het dak van deze schuur stond “Bid & Werk” en deze term heeft ook een plekje gekregen op het huidige pand van De Veldschuur. Nadat de schuur ooit is vergaan stond er lange tijd niets op deze plek. In 2005 werd de Veldschuur opgericht door ‘Stichting Vrienden van de Oldematen’. Een prachtig pand in de vorm van een Staphorster boerderij. Staatsbosbeheer heeft zijn kantoor in De Veldschuur, die verder draaiende wordt gehouden voor Stichting Vrienden van de Oldematen. Het doel van de stichting is om jong en oud dingen te leren over de cultuur, natuur en historie van het gebied De Olde Maten. De Veldschuur – gerund door Jos en Carin Erkens – organiseert volop activiteiten die aansluiten op het gebied.

Buitenerf altijd en vrij toegankelijk

De Veldschuur is op woensdag open voor publiek en verder enkel wanneer er activiteiten worden georganiseerd. Dat geldt niet voor het prachtige buitenterrein, want die is altijd voor publiek toegankelijk. Op het buitenerf van De Veldschuur is werkelijk van alles te doen, waar natuurlijk het gebied De Olde Maten in centraal staat. Denk aan het blote voetenpad, een doolhof van wilgenhutten, wandelpaden, picknickbanken en een moestuin. Het terrein straalt rust uit en wanneer je in de buurt bent van Rouveen is het een absolute aanrader om bij de Veldschuur een kijkje te nemen.

Contactgegevens

De Veldschuur