navigatie overslaan

Wie wel eens op de Waddeneilanden is geweest, zal beamen dat er een heel eigen sfeer heerst. Je bent een beetje in het buitenland, weg van de reuring. Dat is ook het gevoel dat veel mensen hebben als ze het Reestdal bezoeken, genoemd naar het 37 kilometer lange riviertje de Reest dat van Drogteropslagen naar Meppel stroomt en tevens als provinciegrens fungeert. Het dal varieert in breedte van een paar honderd meter tot een paar kilometer.

Beekdal

Het Reestdal behoort tot één van de meest gave beekdalen van Noordoost-Nederland en heeft een heel eigen karakter. De benedenloop was welvarender door de aanwezigheid van toestromend grondwater (kwel), dan de bovenloop. Het zorgde voor prachtige hoeves bij Meppel en IJhorst en kleiner boerenspul bij Dedemsvaart. De natuurliefhebber kan in dit kleinschalige landschap volop genieten van heideterreinen, bossen, graslanden, bouwkampjes, kleine stuifzanden, landgoederen, monumentale boerderijen en nog veel meer. Landschap Overijssel en het Drentse Landschap beheren een groot deel van het beekdal.

Geboerd

Een dorp als IJhorst is een pareltje in dit mooie beekdal met uitzichten die tot de mooiste van Nederland behoren. Vanuit hier kun je heerlijk wandelen en fietsen met links of rechts van je, afhankelijk of je in Drenthe of Overijssel bent, het glinsterende watertje met die kenmerkende roestige kleur. Beekdalen zijn vaak juweeltjes van natuurgebieden. Dat komt door de grote variatie in het landschap. In beekdalen werd eeuwenlang op dezelfde manier geboerd. Dit leverde een kleinschalig landschap op met akkers, natte hooilanden, houtwallen, heidevelden, geriefbosjes en meidoornhagen. Het kleinschalige landschap met als zilveren draad die kronkelige Reest, kent een enorme rijkdom aan flora en fauna. De meeste beken in ons land zijn in de loop der tijd rechtgetrokken, maar niet de Reest. Er zijn tussen 1839 en 1989 maar liefst zes plannen gemaakt om de rivier te kanaliseren, te verdiepen en te verbreden. Ze faalden allemaal en dat is maar goed ook.

Zichtbare historie

Dat de beek haar mooie meanders nog heeft, is ook te danken aan het feit dat de rivier de grens vormt tussen Drenthe en Overijssel. Een grens trek je niet recht. Wie van de rust, ruime en de heel eigen sfeer houdt, voelt zich thuis in het rustieke Reestdal waar de mensen nog gastvrij zijn en een eigen taal spreken. Wie er ooit is geweest, blijft altijd terugkomen. Na elke bocht een ander uitzicht. Het Reestdal verveelt nooit.

Sfeerimpressie

Het Reestdal