navigatie overslaan

Museum Staphorst

Culturele hart van Staphorst

Staphorst is een dorp met veel gezichten en spreekt voor velen tot de verbeelding. Alles wat de cultuur van Staphorst zo uniek en bijzonder maakt vind je hier terug. Museum Staphorst is voor toeristen dé perfecte plek om te bekijken hoe Staphorst vroeger was en nu is. Het ontvangst van Museum Staphorst zit aan Gemeenteweg 63 en binnendoor loop je naar het museum dat zich in de prachtige Staphorster boerderij aan de Gemeenteweg 67 bevindt. In het museum leer je over de geschiedenis van de kleurrijke boerderijen en de klederdracht. In het museum is een echte woonkamer te bewonderen die kenmerkend is voor de Staphorster boerderijen, met het ‘praatbankje’. Uiteraard ontbreken de beddenstee, de streeksieraden van de zilversmid en oude winkel met Staphorster stoffen niet.

Kindvriendelijk

Museum Staphorst is bewust kindvriendelijk gemaakt, zodat een bezoek gezien kan worden als een familie-uitje. Terwijl de ouders rondlopen door de Staphorster cultuur kunnen de kinderen spelen. In het Speulhuus kunnen kinderen ouderwetse spelletjes doen, zoals steltlopen. Ook zijn korte films te zien over Staphorster cultuur en historie. Wil je een impressie van dit bijzondere museum? Bekijk dan de foto’s op website Museum Staphorst.

Jaarlijkse expositie

‘Beddegaonstied – Een leven lang slapen in Staphorst’ is de titel van de tentoonstelling in 2024. Tweederde van een mensenleven wordt slapend doorgebracht. Een mensenleven begint en eindigt in bed. Het museum laat zien hoe er in de afgelopen 150 jaar in Staphorst geslapen werd, en vertelt de verhalen. Verder zijn er in 2024 aquarellen en tekeningen te zien van de Staphorster kunstenaar Stien Eelsingh over het gezinsleven. Centraal staat de tekening van vrouw en kinderen, die het museum in het afgelopen jaar kreeg geschonken. Ook is er in 2024 een tentoonstelling over de slacht. Het is nog niet lang geleden dat Staphorsters boerenfamilies zelf een varken vetmestten voor eigen consumptie.Museum Staphorst laat zien wat er allemaal bij kwam kijken.

Contactgegevens

Museum Staphorst