Doortrappen - veiliger fietsen tot je 100ste
- 3 minuten leestijd
- 943 x bekeken

Blijf langer veilig en met vertrouwen op de fiets
Fietsen is in Nederland niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Voor veel mensen is het dé manier om zich te verplaatsen, in beweging te blijven en sociale contacten te onderhouden. Zeker ook onder ouderen is fietsen populair. Sterker nog: sinds 1993 is het aantal fietskilometers onder 50-plussers met maar liefst 60% gestegen. Goed nieuws, want fietsen houdt ons gezond, actief en zelfstandig.
Tegelijkertijd zijn oudere fietsers ook kwetsbaarder in het verkeer. Het aantal ongevallen met ernstig letsel onder senioren is sinds 2000 met 50% toegenomen. Een val of botsing kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid, het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid. Sommige mensen durven na een ongeluk zelfs niet meer op de fiets te stappen. Dit kan grote gevolgen hebben op hun gezondheid, zelfredzaamheid en mogelijkheid tot sociale betrokkenheid in de maatschappij. Onder het motto “niet afstappen, maar doortrappen” zetten provincies en gemeenten zich in op het programma Doortrappen.
Wat is Doortrappen?
Het landelijke programma Doortrappen wil ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen – ofwel: veiliger fietsen tot je 100ste. De oudere fietser kan zelf al veel doen om veiliger aan het verkeer deel te nemen, maar vaak weten ze niet hoe of willen ze nog niet accepteren dat het nodig is actie te ondernemen. vaak zijn er simpele oplossingen die een groot verschil maken – denk aan het plaatsen van een spiegel, het dragen van een helm of het kiezen van een fiets die beter past bij jouw lichaam en situatie. Het programma ‘Doortrappen’ richt zich op de bewustwording en gedragsverandering. Het programma is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt lokaal uitgevoerd door gemeenten en provincies.
Doortrappen in de gemeente Staphorst
Sinds dit jaar zijn de beweeg- en sportcoaches in Staphorst de lokale coördinatoren van het programma Doortrappen. Vanuit deze rol zetten zij zich in om fietsveiligheid onder 55-plussers op een laagdrempelige en positieve manier onder de aandacht te brengen. De beweeg- en sportcoaches zoeken op dit moment lokale organisaties en geïnteresseerden die partner van ‘Doortrappen’ willen worden. Lokale partners (zoals: fietsenmakers, plekken waar ouderen veel komen etc) zijn hierbij erg belangrijk. Door op verschillende plekken bewustwording te creëren, kunnen er zoveel mogelijk inwoners bereikt worden. Mogelijkheden waarop aangesloten kan worden als partner van doortrappen zijn:
- Doortrappen zichtbaar maken met posters, flyers en filmpjes, informatie doorsturen naar de doelgroep of meenemen in nieuwsberichten en op de website.
- Het gesprek aangaan met inwoners in samenwerking met de beweeg- en sportcoaches.
- Het aanbieden van fietscheck, fietskeuzecheck,
- Aanbieden van fietsfitoefeningen
Denkt u een bijdrage te kunnen leveren? Of heeft u andere ideeën om doortrappen meer bekendheid te geven. Neem dan contact op met: buurtsportcoach@staphorst.nl We zullen samen in gesprek gaan over de mogelijkheden.
De eerste activiteiten in Staphorst
Op dit moment heeft er één fietsgesprek plaatsgevonden in Staphorst. Het FietsGesprek is gericht op het vergroten van de bewustwording rondom fietsveiligheid. In de gesprekken komen verschillende onderwerpen aan bod. En vindt er een gezellig maar informatief gesprek plaats rondom het thema fietsveiligheid. Hoe ga je om met het drukke verkeer? Hoe fiets je veiliger? Hoe stap je makkelijk op en af? Gedurende +/- één uur nemen de beweeg- en sportcoaches je mee in het gesprek over fietsveiligheid. Zou je (kosteloos) gebruik willen maken van dit aanbod? Neem dan vrijblijvend contact op om te kijken naar de mogelijkheden.
Houd OntdekStaphorst in de gaten voor actuele informatie over de activiteiten rondom Doortrappen in de gemeente Staphorst.