navigatie overslaan
uit Staphorst

Smaakmakers

  • 4 minuten leestijd
  • 115 x bekeken

In een tijd waarin globalisering en massaproductie overheersen, bieden streekproducten uit Staphorst en omgeving een verfrissend en authentiek alternatief. Ze belichamen de geest van de gemeenschap en bieden een smaakvolle herinnering aan de rijkdom van Nederlandse lokale tradities en de schoonheid van het eenvoudige, landelijke leven.

  1. 9

    d’ Olde Moat – Bierbrouwerij Veen & Turf

    Deze krachtige tripel bier is gebrouwen met gagel uit natuurgebied Olde Maten. De gagel geeft een unieke kruidige smaak aan dit bier. Gagel werd vroeger voordat er hop gebruikte werd, veel toegepast in bier. Gagel groeide op veel plekken in Nederland, maar door de bebouwing van de vele moerasgronden die Nederland kende is gagel verdwenen uit Nederland. Op enkele plaatsen in Nederland groeit nog gagel, één van deze plaatsen is bij de Veldschuur in natuurgebied Olde Maten. Samen met de beheerders van de Veldschuur is Bierbrouwerij Veen & Turf tot deze unieke combinatie gekomen. Naast d’ Olde Moat heeft de bierbrouwerij met de Hunnige Bijsmaak – honingbier gebrouwen met honing van Imkerij de Hofstede uit Rouveen – nog een streekproduct in haar assortiment.

  2. 8

    Wijngaard – Reestlandhoeve

    Net buiten de gemeente Staphorst ligt Wijngoed en Zorghoeve de Reestlandhoeve waar je kennis kan maken met natuurlijke wijn van Nederlandse bodem. Het prachtige Reestdal heeft een zanderige en waterdoorlatende grond. De grond hier zit vol ijzeroer. Ideaal voor de druiventeelt. Op de Reestlandhoeve bewerken ze het land met natuurlijke meststoffen en mineralen. En in de zomermaanden klinkt er klassieke muziek door de wijngaard. Al deze elementen dragen bij aan de beste conditie voor de druiven en dat proef je! In de wijnbar is het mogelijk om de Reestlander wijnen zelf te ontdekken.

  3. 7

    Gerookte Ribben – Slagerij Buitenhuis

    De gerookte ribben van Slagerij Buitenhuis zijn uniek in Nederland. Slagerij Buitenhuis won zelfs ‘goud’ met hun vleesribben tijdens een nationale vakwedstrijd van streekproducten georganiseerd door de landelijke slagersbond. De gerookte ribben zijn gezout en ambachtelijk bereid, net zoals het vroeger in de schoorsteen hing . Slager Roel Buitenhuis: “Je moet de vleesribben zo’n anderhalf uur koken. Als het vlees loslaat van de botjes is het gaar. Lang niet iedereen kent onze gerookte ribben, maar wanneer ze het eenmaal geproefd hebben, komen ze altijd weer terug.” Kom jij het ook proberen?

  4. 6

    Streekgerechtendag – Museum Staphorst

    Museum Staphorst organiseert jaarlijks in september of oktober een streekgerechtendag. Vrijwilligers maken typische Staphorster gerechten waar de bezoekers tegen bescheiden tarieven van kunnen genieten. Denk bij de lokale lekkernijen aan: pegeste, proemkreuze, eierpannenkoeken, stip, krentenwegge en boerenjongens.

  5. 5

    Biologische Boerderijwinkel

    Aan de Oude Rijksweg 300 in Rouveen is er nog een échte boerderijwinkel met heerlijke biologische producten. Denk aan weidevogelkaas, zuivel, eieren, vlees, ijs en honing. Ook kan je in de winkel – waar gebruik wordt gemaakt van zelfbediening - terecht voor relatiegeschenken.

  6. 4

    Honing uit de gemeente Staphorst

    De honing van Imkerij Erkens en Imkerij de Hofstede – beiden gevestigd in Rouveen – staan bekend om hun zuiverheid en rijke smaakprofiel. De imkers oogsten de honing met zorg, waarbij ze technieken gebruiken die zowel de kwaliteit van de honing behouden als de gezondheid van de bijenpopulatie waarborgen. Deze ambachtelijke benadering zorgt ervoor dat de honing niet alleen heerlijk smaakt, maar ook een weerspiegeling is van het landschap en de ecologie van het gebied.

  7. 3

    Eten zoeken in het bos – Voedselbostuyn Reestdal

    Voor Mirjam Fagel en Hans ten Hoeve ging er een droom in vervulling toen zij deze open plek in Carstenbos bij IJhorst konden kopen. Daar ontwikkelden zij hun eigen bostuyn waar allerlei voedsel – denk aan paddenstoelen, besjes en kruiden – worden geoogst. Ook staat de tuin vol met noten en fruitbomen. Het is mogelijk om een heerlijke wandeling door deze voedseltuin te maken. Daarnaast worden er sinds kort ook rondleidingen, proeverijen en workshops georganiseerd, waardoor je zelf aan de slag kan gaan in deze voedseltuin, op een mooie plek in het Carstenbos.

  8. 2

    Wandelen en winkelen – De Zonnehorst

    De Zonnehorst heeft een oppervlakte van 6 hectare waarvan 2,5 hectare wordt gebruikt voor de groenteteelt. Op de tuinderij vind je onder andere diverse slasoorten, andijvie, spinazie, peulvruchten, koolgewassen en wortelsoorten. Maar ook verbouwd De Zonnehorst aardappels, heeft het walnoten boomgaard, hazelnootstruiken en klein fruit. De tuin wordt voornamelijk onderhouden door studenten en vrijwilligers. De producten worden voornamelijk gebruikt voor de eigen boerderijwinkel. Ook is het mogelijk om wandeling te maken op deze bijzondere locatie.

  9. 1

    Staphorster rolletjes – Bakkerijen in Staphorst

    Bij een bezoek aan Staphorst hoort eigenlijk ook proeven van dé lokale lekkernij. De Staphorster rolletjes zijn gebakjes in de vorm van besuikerde rolletjes, aan de uiteinden gedoopt in chocolade en gevuld met een soort pudding. De Staphorster rolletjes zijn bij alle lokale bakkerijen verkrijgbaar. Heerlijk!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?