Reestdal - Zwarte Venen
-
TypeWandelen
-
Afstand12,4 km
-
Duur3:05
-
Verbrande calorieen1484 kcal
-
Knooppunten23
-
Locaties4
Een afwisselende route door het Reestdal. Over het prachtige landgoed Dickninge met statige huizen. Langs de zwarte venen en het heidegebied. En over mooie bospaden en de heuveltjes rond IJhorst.
Startpunt
Je kunt de route op 2 punten starten: Start bij wandelstartpunt tegenover Heerenweg 36 in IJhorst. Volg (‘tegen de klok in’) de rode pijlen. Of: start bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer bij de kruising Gorterlaan-Kolhaarweg. Volg (‘tegen de klok in’) de gele pijlen tot Y10. Volg daarna de beschrijving.
-
Uitkijktoren Reestdal IJhorst
(c) foto Jaco Hoeve
Vanaf de circa 15 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het Reestdal. De houten constructie zorgt voor een natuurlijke uitstraling die aansluit bij de bomen die de toren omsluiten.
-
Kerk IJhorst
Kerkweg 8
Geen toren, maar een klokkenstoel. De geschiedenis van deze kerk voert terug tot voor 1292. Sinds 1403 staat er bij de kerk een klokkenstoel. Vroeger regelden de klokken het leven in dorpen en steden. Iedere burger herkende de signalen die via de klokken klonken.
-
Wandelknooppunt Y11
-
Wandelknooppunt 46
-
Wandelknooppunt 45
-
Landgoed Dickninge
Schiphorsterweg 40
Een landgoed vol monumenten. Maar liefst zeven monumenten pronken op dit 75 hectare grote landgoed. Dit is de plek waar in de middeleeuwen het benedictijner klooster ‘Dikninge’ stond. In 1796 kocht Reint Hendrik de Vos van Steenwijk de gebouwen. Hij liet het statige landhuis bouwen.
-
Tolhuis
Heerenweg 1
Het tolhuis dateert uit de 19e eeuw. Hier werd tot 1962 tol geheven van de postkoets die van Zwolle naar Groningen liep.
-
Wandelknooppunt 44
-
Wandelknooppunt Y19
-
Wandelknooppunt Y18
-
Wandelknooppunt Y17
-
Wandelknooppunt Y40
-
Wandelknooppunt Y39
-
Wandelknooppunt Y43
-
Wandelknooppunt Y38
-
De Zwarte Venen
www.staatsbosbeheer.nl
Turfhistorie in de natuur. De zwarte venen herinneren aan die tijd van de turfwinning. Dat gebeurde op deze plek alleen voor eigen gebruik. Daarna liepen de veenputten vol met water. Dat leverde dit inktzwarte ven op.
-
Wandelknooppunt Y37
-
Wandelknooppunt Y36
-
Wandelknooppunt Y35
-
Wandelknooppunt Y34
-
Wandelknooppunt Y31
-
Wandelknooppunt Y32
-
Wandelknooppunt Y20
-
De Witte Bergen
Oostelijk Wijngaardenstraat
Ruim een eeuw geleden werd dit stukje natuur een recreatiegebied voor de wijde omgeving. In de omgeving ontstonden recreatieparken. De heuvels die er liggen zijn ontstaan door verstuiving van het aangrenzende gebied De Vledders.
-
Wandelknooppunt Y26
-
Wandelknooppunt Y27
-
Wandelknooppunt Y28
-
Wandelknooppunt Y29
-
Wandelknooppunt Y10