navigatie overslaan

Wist je dat het op 31 oktober precies 25 jaar geleden is dat de laatste melkbussen werden opgehaald? De melkbus roept bij velen nog warme herinneringen op. Ontdek Staphorst roept daarom op om op 31 oktober nog één keer de melkbus aan de weg te zetten. Ook zal het geluid van klingelende melkbussen en de stoomfluit nog één keer te horen zijn tijdens de historische melkbussenrit die 31 oktober tussen 11:00 en 13:00 uur zal plaatsvinden.

Samen met de Veldschuur en Rouveen Kaasspecialiteiten gaat Ontdek Staphorst nog een aantal speciale activiteiten organiseren zoals een workshop kaas maken en een lezing over de Zuivelfabriek. Je leest er alles over op deze 'melkbus' pagina!

Vier het landleven

De melkbus symboliseert de trots van het boerendorp. Het staat voor werklust, voor landleven, voor zorgzaamheid (voor dieren, landschap en elkaar). Maar ook voor vertrouwen. In Staphorst gaan traditie en ambitie hand in hand.

Na 25 jaar weer melkbussen aan de weg

De melkbus symboliseert de trots van het boerendorp. Het staat voor werklust, voor landleven, voor zorgzaamheid (voor dieren, landschap en elkaar) en voor vertrouwen. Hoe mooi zou het zijn als exact na 25 jaar nog een keer de melkbussen aan de weg staan. Dat roept mooie herinneringen op aan die goeie ouwe tijd en geeft deze dag extra kleur aan de historie en trots. Ontdek Staphorst roept daarom op om op 31 oktober nog één keer de melkbus aan de weg te zetten. De bussen blijven staan, maar iedereen maakt kans op een leuke attentie.

Historische melkbussenrit

Unieke kans: het geluid van klingelende melkbussen en de stoomfluit keren voor één keer terug ‘an Diek’. Kom je ook kijken op dinsdag 31 oktober tussen 11:00 en 13:00 uur bij de historische melkbussenrit? Dan laadt de melkrijder aan de Gemeenteweg en Oude Rijksweg tussen 11:00 en 13:00 uur op een aantal afgesproken adressen zijn traditionele melkwagen vol.

Route historische melkbussenrit

11 uur vertrek Gemeenteweg 375 Staphorst busnr 442

  • Bussen laden bij Gemeenteweg 299 (voormalig Ons Belang)
  • Bussen laden bij Hoek Geerligsland/Oude Rijksweg
  • Bussen laden bij ORW 195
  • Bussen laden bij ORW 194
  • Bussen laden bij ORW 312
  • Bussen laden thv kruising ORW/Schoolwijksweg
  • Bussen laden bij ORW 368

12 uur aankomst CZ Rouveen (ruim 6km vanaf startpunt)

  • Bussen laden bij ORW 457
  • Stadsweg op naar De Veldschuur (ca. 2 km vanaf CZ Rouveen)

Aankomst Veldschuur (ca. 6 km vanaf opdraaien Stadsweg van ORW) ca. 13 uur

Mooie herinneringen aan die goeie ouwe tijd

Extra workshops kaas maken

De eerste workshop van 31 oktober zit vol. Vanwege het succes zijn er nog twee workshops gepland op 11 november en 7 december.

Ter ere van de historische dag dat het 25 jaar geleden is dat de laatste melkbus in Staphorst-Rouveen werd opgehaald introduceert De Veldschuur samen met Rouveen Kaasspecialiteiten een nieuwe workshop: Van koe tot kaas. Je gaat onder leiding van echte kaasmakers zelf een kaas maken. De workshop is in de Veldschuur.

Lezing Zuivelfabriek

Op 2 november volgt een lezing over Zuivelfabriek ’De Vlijt’. De Rouveense fabrieken ‘De Kleine Winst’ en ‘De Vlijt’ fuseerden in 1987 tot C.Z. ‘Rouveen’, oftewel: Rouveen Kaasspecialiteiten. Bij de lezing kunnen maximaal zestig mensen aanwezig zijn.

Melkbussenroute Rouveen Kaasspecialiteiten

Op 25 mei 2024 organiseert Rouveen Kaasspecialiteiten een melkbussenroute waarin deelnemers nader kennismaken met de coöperatie. “Er wordt volop gewerkt aan de invulling van het programma. We maken er een eigentijdse dag van met een knipoog naar het verleden,” aldus Klaas Hokse, algemeen directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten.