navigatie overslaan

Bijna duizend fietsers stappen op voor de Melkbussenroute

  • 3 minuten leestijd

Bijna duizend fietsers beleefden zaterdag het boerenland rond Staphorst en Rouveen. Ze deden mee aan de Melkbussenroute van Rouveen Kaasspecialiteiten in samenwerking met Ontdek Staphorst. Onderweg ontdekten ze wat er op moderne boerenbedrijven allemaal gebeurt. “Dit is een mooie manier om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Ook mensen uit deze regio weten steeds minder hoe het leven er op een boerderij uitziet”, zegt Harm Visscher die zijn boerderij opende voor de fietsers.

Wie rond 09.30 uur in de buurt van Rouveen Kaasspecialiteiten was, moet hebben vermoed dat heel wat fietsers met een spontane klapband te maken kregen. De Melkbussenrit startte in ieder geval met twee niet te missen klappers. Directeur Klaas Hokse van Rouveen Kaasspecialiteiten en Burgemeester Jan ten Kate openden het festijn met een paar flinke carbidknallen. Daarna gingen de eerste fietsers op weg naar tussenstop nummer één. Bij De Veldschuur hoorden ze hoe het landschap rondom Staphorst is ontstaan.

Innovatieve gemeente

De burgemeester is enthousiast over de fietstocht. Dat is een vervolg op het succesvolle jubileum van de melkbussen. In oktober genoten veel Staphorsters nog een keer van de melkbussen langs de Gemeenteweg en de Rijksstraatweg. “Daarmee koesterden we de herinnering. Het is goed dat we trots zijn op onze cultuur, maar soms moeten we het beeld van Staphorst ook een beetje bijstellen. We willen de buitenwereld ook tonen dat we een hele innovatieve gemeente zijn. Dat zien deelnemers aan deze tocht”, zegt Ten Kate.

Lupine ontdekken

Want fietsers ontdekken langs de 33 kilometer lange route niet alleen alles over het agrarische landschap, het bodemleven en de inzet voor weidevogels. Ze bezoeken ook het innovatieve bedrijf van Harm Visscher. Hij wekt met windmolens en zonnepanelen zijn eigen stroom op. Een volgende stop is bij een veehouder die lupine verbouwt. Een gewas dat stikstof opslaat en waarmee Rouveen Kaasspecialiteiten een plantaardige kaas produceert.

Modern boerenbedrijf

Visscher laat mensen graag zien hoe een modern boerenbedrijf eruit ziet. “Ook in Staphorst en Rouveen kennen steeds minder mensen onze dagelijkse praktijk. Vroeger groeide iedereen op tussen de boerderijen. Als ik naar school fietste, zag ik na elke honderd meter een boerderij. Dan weet je ook hoe alles werkt. Boeren en burgers zijn een beetje uit elkaar gegroeid. Dit is een prachtig initiatief om te laten zien hoe innovatief en duurzaam de agrarische sector van Staphorst en Rouveen tegenwoordig is.”

Mooi landschap

En tegelijkertijd krijgen fietsers nog eens bevestigd hoe mooi het landschap rond de dorpen is, zegt Jakob Ponstein. De projectleider van Ontdek Staphorst is enthousiast over het grote aantal deelnemers. “Veel mensen komen uit onze eigen gemeente, maar op de deelnemerslijst zie ik ook fietsers uit bijvoorbeeld Almelo en Balk. Onderweg zien ze wat er allemaal gebeurt in de agrarische sector. Van robotisering tot aandacht voor weidevogels. Deze bedrijfstak combineert traditie met vernieuwing. Deelnemers krijgen daar een mooi beeld van. Ik denk dat ze straks nog meer waardering hebben voor het platteland en hun eigen omgeving.”