navigatie overslaan

Veehouders openen erf voor melkbussenroute

  • 2 minuten leestijd

Rouveen Kaasspecialiteiten organiseert op 8 juni een unieke fietstocht. Tijdens deze melkbussenroute beleef je van alles bij de boeren. De aanmeldingen voor deze unieke fietstocht over het platteland rondom Staphorst en Rouveen stromen binnen. Ondertussen is ook bekend wat de tussenstops zijn op de 33 kilometer lange route. “Fietsers beleven niet alleen een leuke en gezellige dag, maar leren ook veel over het landschap en de boerenbedrijven.”, zegt mede-initiatiefnemer Jakob Ponstein van Ontdek Staphorst.

De fietstocht is de volgende activiteit in het jubileumjaar van de melkbus. Deelnemers fietsen over de afwisselende plattelandsweggetjes rond Rouveen en Staphorst. Onderweg gaan ze op visite bij veehouders die hun erf openstellen. Daar bruist het van de activiteiten voor kinderen en volwassenen. Ook vertellen de veehouders graag over hun duurzame en innovatieve bedrijven. Deelnemers leren veel over het landschap, het bodemleven, weidevogels en de invloed van graszoden op de kaas die via Rouveen Kaasspecialiteiten de hele wereld overgaat.

Traditie en ambitie

Bij de kaasfabriek begint en eindigt de Melkbussenroute. Na 33 kilometer weten fietsers veel meer over hun omgeving. “Prachtig dat onze veehouders hun bedrijven openstellen. Zij laten zien hoe traditie en ambitie hand in hand gaan. De veehouders boeren op de schouders van hun ouders en staan tegelijkertijd open voor vernieuwing. Onderweg zie je dat allemaal. Van de geschiedenis van ons slagenlandschap, de zorg voor het land en de moderne duurzame boerderijen”, vertelt Bert Brand, commercieel manager bij Rouveen Kaasspecialiteiten.

Lupine en weidevogels

Vrijwilligers van de vereniging weidevogelbescherming Staphorsterveld en omstreken laten zien wat ze doen voor broedende weidevogels en hun opgroeiende kuikens. Ook ontdekken fietsers waarom de grond rondom Staphorst zo geschikt is voor koeien en hoe belangrijk die dieren zijn in het omzetten van gras naar hoogwaardige eiwitten. Deelnemers stappen ook in de wereld van de lupine. Een gewas dat stikstof opslaat en waarmee Rouveen Kaasspecialiteiten een plantaardige kaas maakt. Slotstuk van de fietstocht is een bezoek aan de proefboerderij van de kaasfabriek.

Aanmelden

Op www.ontdekstaphorst.nl/melkbussenroute lees je alles over de Melkbussenrit. Meld je op de website ook voor deze unieke fietstocht. Op 8 juni stap je tussen 09.30 en 12.00 uur op bij Rouveen Kaasspecialiteiten.