navigatie overslaan

Staphorst promotie tijdens landelijke opening Open Monumentendag

  • 2 minuten leestijd

De Stichting Staphorster Stipwerk en Ontdek Staphorst waren afgelopen vrijdagavond aanwezig bij de landelijke opening van Open Monumentendag in Zwolle. Het thema van de Open Monumentendagen dit jaar was “Levend Erfgoed’, oftewel immaterieel erfgoed. Dit zijn vaardigheden en tradities die we in Nederland willen bewaren. Het Staphorster Stipwerk heeft sinds 2014 een plaats op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Zelf ‘stippen’

Onderdeel van de opening was een verrassende Maakmarkt in hartje Zwolle op vrijdag en zaterdag. Bezoekers konden zelf het ‘stippen’ uitproberen. Dat was een doorslaand succes. De banken in de kraam waren continu gevuld met kinderen en volwassen die hun creativiteit konden laten zien. De waslijn met gestipte kaarten om te laten drogen hing helemaal vol. Na afloop mochten de creaties mee naar huis genomen worden. Deze markt is opgebouwd rondom natuurlijke producten, zoals bijvoorbeeld vlas. Vlas wordt al eeuwenlang gebruikt om de meest uiteenlopende producten mee te vervaardigen. Van deze grondstof wordt lijnolie gemaakt waarmee je verft kunt marmeren of waarmee je het Staphorster Stipwerk kunt aanbrengen. Naast het vlas waren er ook andere natuurlijke producten op de Maakmarkt.

Kleurrijke kaas

Naast het Stipwerk kon er ook letterlijk van Staphorst-Rouveen geproefd worden. Bezoekers konden smullen van diverse soorten kaas van de kaasfabriek CZ uit Rouveen. Van ‘Rouveens roem’ tot ‘Tricole’ tot de eerste vegan kaas. Een kleurrijke presentatie van kaas die uitstekend past bij het kleurrijke Stipwerk van de kleurrijke dorpen Staphorst, Rouveen en IJhorst.

Workshops

De Stichting Staphorster Stipwerk organiseert organiseert activiteiten om het Stipwerk te behouden, te ontwikkelen en over te dragen aan volgende generaties. Voor dit najaar is een mooie programma gemaakt van workshops en activiteiten. Deelnemers gaan zelf actief aan de slag met het stippen van voorwerpen. Meer informatie www.staphorsterstipwerk.nl en www.ontdekstaphorst.nl