navigatie overslaan

Stichting Staphorster Stipwerk

Wat is Staphorster Stipwerk

Staphorster Stipwerk is een speciale, unieke techniek, die wordt gebruikt om handstoffen en andere materialen te bedrukken en daardoor te versieren. Sinds het begin van de 20e eeuw is het stipwerk een karakteristiek onderdeel van de Staphorster klederdracht en volkscultuur. Het Staphorster Stipwerk is nog steeds volop in ontwikkeling en kreeg daarom in september 2014 een plaats op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Hoe werkt het?

Aanvankelijk gebeurde dit op stoffen die werden gebruikt voor de traditionele klederdracht van Staphorst, later ook op allerlei andere gebruiksvoorwerpen. Dit drukken gebeurt met stempels die zijn gemaakt van materiaal dat in huis voorradig is, bijvoorbeeld klosjes hout of kurken, waarop spijkers en spijkertjes, knopspelden en andere stukjes metaal worden bevestigd. De stempels worden in verf gedoopt en zo worden stempels aangebracht op het materiaal. Stempels met verschillende motiefjes worden gecombineerd tot patronen. Elke ‘stipper’ ontwikkelt zijn of haar eigen patronen. Sommige soorten patronen en motieven komen terug bij veel ‘stippers’, zoals bijvoorbeeld blad- en bloemmotieven of voorbeelden uit de volkskunst, zoals het zonnerad, het bijenkorfje en de zesster. Vanaf 2010 ontstonden er initiatieven om nieuwe, eigentijdse kleding te ontwerpen, geïnspireerd op de stoffen en de patronen van de traditionele dracht. Naast kleding nam het bedrukken met allerlei bijpassende accessoires, zoals tassen, sieraden, schoenen, riemen en dergelijke nam een vlucht. Zo ontstond het merk Staphorst is hip!

Workshops & Vakopleiding

Stichting Staphorster Stipwerk organiseert activiteiten om het stipwerk te behouden, door te ontwikkelen en over te dragen aan volgende generaties. Dit wordt onder andere gedaan door regelmatig workshops voor Staphorster Stipwerk te organiseren in het plaatselijke museum. Tijdens een workshop krijgen de deelnemers eerste een korte presentatie te zien over het Staphorster Stipwerk. Na wat oefenen op papier ga je als deelnemers zelf een voorwerp bedrukken. Daarnaast is Stichting Staphorster Stipwerk is in het najaar van 2014 gestart met vakopleidingen. In de vakopleiding leren de deelnemers alle belangrijke zaken over de oorsprong, de geschiedenis, de ontwikkeling, de technieken, materialen en de toepassingen van het Staphorster Stipwerk. En zij leren die technieken natuurlijk ook zelf! De vakopleiding bestaat uit 10 lesavonden en 2 terugkombijeenkomsten. Alle modules (lessen) bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. Een les duurt steeds 2 á 3 uur. In september 2024 start een nieuwe vakopleiding. Wil je meer weten? Mail dan naar .

Contactgegevens

Stichting Staphorster Stipwerk